Cum sa prepari un COZONAC

Cum sa prepari un COZONAC pas cu pas

La cozonacul traditional (dulce, cu tot felul de umpluturi) si la cozonacul pasca se folosesc aceleasi ingrediente de baza.

Ingrediente de trebuinta in reteta de cozonac:

  • 2 Kg de faina (trei nule sau faina alba, speciala pentru cozonac),
  • 12 oua (mari, de gaina, proaspete),
  • un pachetel de drojdie (cca. 25 grame),
  • 600 de grame de zahar tos,
  • 24 de linguri de unt topit,
  • 1 litru de lapte dulce, fiert si racit,

Cantitatile sunt cantarite, stricte.

 

Umplutura pentru cozonac este diferita, dupa preferintele fiecaruia. Daca se face pasca, se foloseste un amestec de branza dulce, smantana, zahar si stafide/ alte fructe confiate. La cozonacul dulce se pune in umplutura nuci, alune de padure, rahat, cacao, seminte de mac, fructe confiate, stafide, etc., in diferite amestecuri.

 

PAS CU PAS: RETETA DE COZONAC

Se face o maia din 4 linguri de faina, cu varf, drojdie, o lingura de zahar si putin lapte dulce, caldut. Laptele dulce incalzit putin, este folosit pentru activarea drojdiei. Se amesteca faina cu drojdia, zaharul si laptele caldut. Maiaua se lasa la crescut. Se observa cu ochiul liber cum creste maiaua in volum.

Se amesteca 4 linguri de faina cu o cana cu lapte clocotit. Se lasa sa se raceasca.

Dupa ce a crescut maiaua vizibil, se amesteca cu laptele ingrosat cu faina, care nu trebuie sa fie fierbinte si se lasa maiaua in continuare, la crescut.

Se bat jumatate din albusuri cu toate galbenusurile (folosind un tel sau mixerul) si zaharul, pana se topeste acesta. Se adauga esente (rom, fistic, lamaie, migdale, etc.), extract de vanilie/ zahar vanilat/ bucati fine de baton de vanilie, coaja rasa, de lamaie si/ sau de portocala.

Se adauga 3 cani de lapte cald si un praf de sare grunjoasa. Se amesteca in continuare, pana se obtine o masa destul de omogena, ca o pasta mai consistenta.

Restul de faina se pune intr-o copaie din lemn impreuna cu maiaua de cozonac, crescuta.

Untul se pune la topit pe flacara sau la cuptorul cu microunde, 10 secunde (fara sa fiarba in timp ce se topeste).

Se amesteca maiaua cu faina cernuta prin sita fina (pentru a se retine eventualele cocoloase/ aglomerari), aducand faina din aproape in aproape, spre maia.

Se continua amestecarea ingredientelor turnand ouale batute cu lapte cald si zahar peste faina si maiaua crescuta.

Untul topit se adauga treptat, cate 2-3 linguri si se framanta cu nadejde, pana se adauga tot untul.

Se continua framantarea pana se adauga tot untul si cozonacul incepe sa se desprinda cate putin de maini. Daca este nevoie, se mai arunca cate un praf de faina peste cozonacul framantat.

Cozonacul framantat se lasa la crescut, langa o sursa de caldura sau in soare, indirect, acoperit cu o panza curata.

 

O parte mica din cozonacul framantat si crescut se amesteca cu cacao, pentru a se forma un prim “lob” al cozonacului de Paste. “Lobul” se lasa in continuare la crescut, intr-un vas, separat de restul cozonacului framantat.

Se incepe pregatirea umpluturilor pentru cozonac.

Branza dulce se amesteca cu smantana grasa, putin unt topit si stafide tinute in rom pentru rehidratare si un gust deosebit. Este umplutura pentru pasca.

Rahatul (cu fructe, cacao, fistic, nuca de cocos, etc.) se taie felii. Se pot folosi si fructe confiate/ uscate (caise, curmale, merisor, ananas, etc.) rehidratate in rom/ coniac sau ca atare, doar feliate.
Nuca taiata cu cutitul si apoi presata intr-o carpa curata, cu facaletul, se amesteca cu cacao, pentru a se forma un alt “lob” al cozonacului de Paste.

Se unge o forma de copt, teflonata/ metalica, cu unt proaspat pentru coacere pasca.

Se unge un vas din sticla termorezistenta/ metalic/ teflonat, cu unt proaspat, pentru coacere cozonac.

 

Pentru pregatirea umpluturilor, se ia cate o parte din cozonacul framantat si deja crescut binisor, se adauga umplutura, se da forma dorita pentru cozonac si se pune in forme de copt, lasandu-se cozonacul, in continuare, la crescut, in forma de copt.

Se pune o parte din cozonacul framantat si crescut in forma teflonata, unsa cu unt.

Se adauga umplutura pentru pasca, asezandu-se spre mijlocul cozonacului framantat si crescut, lasand marginile libere.

Se face umplutura din rahat pentru cozonac dulce, folosind alta portiune de cozonac framantat si crescut.

Se face umplutura din rahat pentru o alta portiune din cozonacul framantat si crescut, amestecat cu cacao.

Trebuie formati si ultimii 2 “lobi” pentru cozonacul de Paste.

Pentru un “lob” folosim cozonac framantat si crescut, cu umplutura din nuci amestecate cu cacao si cu felii de rahat.

Pentru ultimul “lob” al cozonacului pentru Paste folosim cozonac framantat si crescut, cu umplutura din nuci amestecate cu cacao.

Cozonacul de Paste, format din 4 “lobi” (fiecare cu lobul sau – mama, tata si cei 2 copii) se aseaza impreuna in vasul din sticla termorezistenta.

Toti cozonacii asezati in forme, se lasa la crescut, cu tavile acoperite cu o panza curata, langa o sursa de caldura.

Se bat 2 oua de gaina, proaspete (altele decat cele din reteta), cu telul. Cu ouale batute se vor unge toti cozonacii facuti si pasca, folosind o pensula, inainte de a fi bagati in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Pentru coacerea cozonacilor in cuptorul aragazului trebuie sa ne inarmam cu rabdare, daca dorim sa cresca cozonacii frumos si apoi coacerea sa fie corecta. Un plus la coacerea cozonacilor il constituie insusi cuptorul aragazului. In urma cu vreo 4 ani, am zis sa ne modernizam si am inlocuit batranul aragaz (bun inca, dar vezi doamne, nu era modern), caruia ii cunosteam toate hachitele, cu un aragaz nou, pe care nici pana in prezent nu il cunoastem ca lumea. Cand ti-e lumea mai draga, te pomenesti ca arde cratita pe la colturi. Cel mai rau este ca arde si preparatul tau nu este suficient de bine copt. I-am pus gand rau miselului, desi nu as mai dori sa risc, sa cumpar ceva si mai “necunoscut”, acesta fiind singurul motiv pentru care gandul nu a fost indeplinit deja.

Cozonacii au crescut falnic. Ii ungem pe rand, pe masura ce se introduc la copt. Si pasca a crescut la fel de frumos. O ungem cu ou batut.

Rabdare, rabdare si iarasi rabdare. Un cuptor din caramida, in ograda, ar fi rezolvat toata coacerea cozonacilor si a pascai intr-o singura serie. Ferice cei care au in dotare cuptor, in livada.

Cozonacul este copt atunci cand introducand o scobitoare in el, o scoatem fara nimic pe aceasta. In mod normal, cozonacii ar trebui sa fie si frumos rumeniti.

Cozonacul il facem vineri inainte de Paste, incepand dis de dimineata.

Secretul cozonacului delicios! Batranii nostrii aveau o vorba – cine se scoala de dimineata, departe ajunge. Vorba era aplicabila si pentru cozonaci. Daca doreai sa reusesti niste cozonaci aspectuosi, care sa starneasca invidia vecinilor, pregatirea cozonacilor era programata, sa inceapa la 5 dimineata. Cum batranii nostrii faceau multi cozonaci, sa aiba si de impartit la cei nevoiasi, la biserica, pana seara tot coceau la cozonaci. Avantajul lor era si cuptorul de caramida din curtea casei, care nu soma nici in restul anului, cand nu se faceau cozonaci, caci coceau paine.

Aceasta reteta a fost testata si recomandata de blogul http://www.despremancare.ro/

Lasă un răspuns