Peste

DESPRE PESTE

Cum deosebim pestele proaspat de cel alterat:

Pestele alterat: pluteste pe apa, spinarea este moale, corpul luat in mana se indoaie usor, suprafata (pestelui) este acoperita cu mucus, branhiile au o culoare albicioasa, un aspect murdar si miros a putrefactie, iar gura este deschisa si ochii afundati in orbite.

Pestele proaspat: are bronhile de culoare vanata, carnea tare si solzii se curata mai greu. Pestele congelat se lasa la dezghetat in lapte. Gustul de frigider dispare si pestele capata o aroma placuta.

 

Cum pregatim pestele:

Prajit pane:

Pentru a obtine cel mai bun peste prajit în tigaie, asigurati-va ca pestele dvs. este bine acoperit cu aluat, faina, malai …etc. Uleiul trebuie sa fie fierbinte (dar nu prea incins).

Peste la gratar:

Prajirea pe gratar este una dintre cele mai gustoase moduri de a pregati pestele. Spre deosebire de alte produse din carne, pestele pierde mult din umezeala atunci cand este gatit. Pentru a pastra umiditaea pestelui pe gratar urmati cativa pasi simpli:
Ungeti cu ulei pestele. Uleiul va sigila un pic din umiditatea pestelui inauntru.
Stati langa el si pazitil sa nu se usuce.
Puteti incerca metoda de prajire a pestelui in folie de aluminiu. Acest fel de prajire va permite sa pastrati umiditatea pestelui si chiar sa-l marinati in suc propiu. Pentru a prevenii lipirea de folie puteti pune o hartie de pergament sau ungeti intai folia cu ulei.

Coacerea:
Se prepara sosul, incalziti cuptorul, si apoi puneti pestele, fiind siguri ca aruncati o privire din timp în timp pentru a preveni arderea.

Fierberea:
O alta metoda de a pregati pestele este fierberea în apa sau supa. Este un mod simplu si sanatos de a gati pestele, care functioneaza cel mai bine cu peste cu carnea ferma cum ar fi somonul.

 

Vinul nu trebuie sa lipseasca de la nici un meniu pe baza de peste. Varietatea care se potriveste cel mai bine la peste este vinul alb, sec (Riesling, Feteasca…). Cu cat carnea pestelui este mai grasa, cu atat vinul trebuie sa fie mai acid (sec).

 

Sararea pestelui:

Sararea se poate face in trei moduri diferite:sarare uscata,sarare umeda si sarare mixta.
Sarare uscata: la sararea uscata se foloseste sare comestibila uscata cu care se presara pestele. Prin aceasta metoda se conserva in special pestele slab cum este stiuca,bibanul si speciile de pesti mici.
Sararea umeda: Aceasta metoda consta in introducerea pestelui proaspat (curatat de intestine si de opercule) intr-o solutie de saramura (nu foarte concentrata). Aceasta metoda de conservare se foloseste pentu sararea usoara a pestelui care este destinat uscarii sau afumarii la cald.
Sararea mixta: consta in tratarea pestelui cu sare uscata fina si intoducerea lui dupa aceea in saramura. Aceasta metoda se foloseste pentru conservarea pestilor grasi (cum este crapul).